Feynman Tekniği Nedir? bu konu hakkında sizlere işinize çok yarayacak bilgiler vereceğiz. Bu sayede standart çalışma düzeninizi değiştirerek daha verimli sonuçlar alabilirsiniz.
Feynman Tekniği Nedir?
Nasıl Çalışmamak Gerek?
Stanford Üniversitesi’nde öğrenme uzmanı olarak çalışan Prof. Dr. Kendless Still’in 5 uyarısına kulak verelim.
1. Altını çizme, not al ! : Sırf altını çizdiğiniz için daha iyi öğrenmiş olmayacaksınız. Altını çizmeye değer bulduğunuz satırları kendi ifadenizle notlar çıkartın.
2. Zor Olduğunu Bil : Genelde şöyle yanlış bir kanı var : “Eğer bir konuyu çalışırken zorlanıyorsam demek ki öğrenemiyorum”. Bu şekilde düşünürseniz hemen erteleme yoluna girersiniz. Öğrenmek dediğimiz şey aslında zorluklarla mücadele esnasında gerçekleşiyor.
3. Sıkıştırma ! Son Ana Bırakma ! : Son geceye kadar erteleyip bir güzel yumulup dersleri çalışıp çok da güzel sonuçlar alınabiliyor ama bu sürdürülebilir değil. Bunun yerine aralıklarla çalışıp tekrar yapmak çok daha güzel bir teknik.
4. Geri Bildirimlere Açık Ol ! : Güçlü olduğun tarafları zaten biliyorsun. Öğrenebilmek, gelişebilmek için zayıf olduğun tarafları da bilmek zorundasın. Dost acı söyler, ilerde acı çekmemek için dostunun sesine kulak ver.
5. Israrcı Ol ! : Benim kapasitem ancak bu kadar deme ! Kimsenin zekası sabit değil, geliştirilebilir. Ben sözelciyim, sayısalcıyım diye kendini kısıtlama.
Feynman Tekniği
Bir şeyi basit bir şekilde açıklayamıyorsan o konuyu tam anlamıyla anlamamışsın demektir. Nobel ödüllü Fizikçi Richard Feynman’ın Feynman öğrenme tekniği 4 adımdan oluşuyor.
1. Öğrenmek İstediğin Konuyu Seç ve Onu Çalışmaya Başla : Öğrendiklerini bir kenara, daha iyisi kendinize özel ufak bir deftere not al.
2. Çalıştığın Konuyu Sanki Derste Başkalarına Anlatacakmış Gibi Açıklamaya Çalış : Mümkün olduğu kadar basit ifadeler kullanın. Sadeleştirme konuyu anlaşılması kolay hale getirecektir.
3. Takıldığın noktada Kaynağa Geri Dön : Açıklamaya çalışırken sahip olduğun bilgide eksiklikler olduğunu fark edeceksin. Bu boşlukları doldurmak için yine kaynaklara, kitaplara geri dön.
4. Basite İndirge ve Analojiler Kullan : Yani konuyu benzerliklerle açıklamaya çalış.
Birbirinden farklı, geliştirici bilgiler ve öğrenci bursları için www.bursbasvurulari.com adresimizi ziyaret etmeyi unutmayın ! Sağlıklı Günler Dileriz…