Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş (MYP)

Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş (MYP) nasıl yapılır? Yatay geçiş tarihleri ne zaman? Hangi üniversitelere geçiş yapılabilir?

Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş (MYP) , 2013 yılında getirilmiş bir sistemdir. Üniversite sınavına girerek herhangi bir önlisans veya lisans bölümüne yerleşmiş fakat kazandığı bölümde gelecek göremeyen ya da kazandığı bölümü okumakta zorlanan öğrencilerin üniversite değiştirmesine olanak sağlar. Yani bu sistem sayesinde başka bir üniversitede okumak için yeniden üniversite sınavına gerek kalmaz.

Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş (MYP) ile önlisans bölümünden lisans bölümüne geçebilmeniz de mümkündür. Ancak bazı şartları vardır.

Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş (MYP)

MYP Şartları Nelerdir?

  • TYT veya YKS puanınızın geçiş yapmak istediğiniz bölümün puanına eşit veya daha yüksek olması gerekiyor.
  • MYP ile geçişte en önemli hususlardan biri okulun MYP ile alacağı öğrencilere ayırdığı kontenjandır. Puanınız her ne kadar yeterli olsa da kontenjan nedeniyle okula yerleşemeyebilirsiniz. Yüksek Öğretim Kurulu’nun aldığı karara göre her bölüm her yıl aldığı öğrenci sayısının %30’u kadar MYP ile yatay geçiş kontenjanı açmak zorundadır.
  • MYP ile yatay geçiş yaparken başarısızlıktan veya devamsızlıktan kaldığınız derslerin, not ortalamanızın bir önemi yoktur. Üniversiteye yerleştiğiniz dönemdeki YKS puanınızın yerleşmek istediğiniz bölümün puanından yüksek olması MYP ile yatay geçiş yapabilmeniz için yeterlidir.

MYP ile Yatay Geçiş Ne Zaman Yapılır?

  • Hem güz hem de bahar döneminde geçiş yapılabilir. Güz döneminde genellikle ocak ve şubat aylarında başvuru alınırken, bahar döneminde ise genellikle ağustos ayında başvurular alınmaktadır.
  • Ancak MYP ile yatay geçiş yapabilmek için okuduğunuz üniversitede en az bir dönem geçirmek zorundasınız.

MYP ile Kaç Kere Yatay Geçiş Yapabilirim?

  • MYP ile yalnızca bir kere geçiş yapabilme hakkına sahipsiniz. Bu nedenle tercih edeceğiniz üniversiteyi detaylı bir şekilde araştırmanızı tavsiye ediyoruz.

Bir kerelik geçiş hakkı yalnızca Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçişte geçerlidir. Bu geçişi yaptıktan sonra not ortalamanızla tekrar geçiş yapabilirsiniz. Ancak normal yatay geçişin şartları çok daha ağırdır. (Bunu daha sonra sizlerle paylaşacağız.)

Hazırlık Senesinde Geçiş Yapılır mı?

  • Evet. Hazırlık sınıfında da geçiş yapabilirsiniz fakat bir dönem geçirmek zorundasınız.

Kaç Üniversiteye Başvuru Hakkı Var?

  • Her üniversitenin başvurusu ayrı olacağı için sınırsız hak bulunmaktadır.

KYK Yurdunda Kalanlar Ne Yapmalılar?

  • MYP ile yatay geçiş yaparak farklı şehirde bir üniversiteye yerleşen öğrencilerin tekrardan KYK yurt başvurusu yapmaları gerekmektedir. Bu başvurular genellikle eylül ayı sonunda yapılıyor.

MYP ile Yatay Geçiş Başvurusunda İstenilen Belgeler

  1. Transkript (Genellikle başvuru yapacağınız tarihe yakın bir tarihte almanız gerekiyor.)
  2. Öğrenci belgesi (Yakın bir tarihte almış olmanız gerekiyor.)
  3. ÖSYS sonuç belgesi (YKS sonuç ve yerleştirme belgesi)
  4. Nüfus cüzdanı fotokopisi
  5. Üniversitenin kabul ettiği sınavlardan alınan yabancı dil yeterlilik belgesi (TOEFL, IELTS, YDS gibi)

Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş (MYP)

Tek bir MYP ile yatay geçiş hakkınız bulunduğundan kesinlikle başvuracağınız okulları detaylı bir şekilde araştırmanızı öneriyoruz. Başvuru yapmadan önce okulların öğrenci işlerini arayıp bilgi almanız ve aklınızda bir soru işareti kalmaması başvuru sürecinde çok önemli.

Her üniversitenin MYP ile yatay geçiş başvurularının başladığı tarihler birbirinden farklı olur. Okulları arayarak veya sitelerini sürekli takip ederek bu süreçten haberdar olabilirsiniz.

Önümüzdeki günlerde paylaşacağımız not ortalamasıyla yatay geçiş hakkında ve tüm güncel burslardan anında haberdar olmak için sitemizi takipte kalın…

Yorum yapın