Sınavda Başarılı Olmak İçin Neler Yapılır ? İnsanoğlu hayata geldiğinden bu yana belirli bir yaşa kadar eğitimden geçer. Aldığı bu eğitimlerden ne kadar faydalanabilmiş bunun cevabını öğrenebilmek için sistem tarafından hazırlanan belirli bir sınava tabi tutulur. Bu sınavdan aldığı sonuçlarla sonraki hayatına aldığı sonuçlar ve tercihleri neticesinde bir yol izler. Hayatımızı belirleyen bu sınavlarda güzel neticeler almak için belirli strateji ve taktikler bulunmaktadır. Sınavda başarılı olmak için genellikle 3 aşamalı bir yolu ilerlememiz gerekmektedir.
- Sınav tarihine kadar yapılması hedeflenenler.
- Sınavdan hemen önce yapmanız gerekenler.
- Sınav anında yapmanız gereken adımlar.
Yazdığımız yazıda belirli bir yaşa hitap etmiyoruz. Tüm yaştan öğrenciler ister 7, ister 30 yaşında olsun verdiğimiz taktik ve stratejileri iyi uygulamanız gerekmektedir.
Sınav Tarihine Kadar Yapılması Hedeflenenler
Hayatımıza giren sınavlar bizi sınava tabi tutanlar tarafından yapılmadan önce belirli bir tarihte yapılacağı bize bildirilir. Bu sürede bize verilen süre zarfında ne kadar çalışabildiğimiz ve sınavda ne kadar başarılı olabildiğimiz bizim için çok önemlidir.
Aralarımızda bu yazımızı okuyan öğrenciler arasında mutlaka aşağıdaki belirttiğimiz kaygıları yaşayan öğrenciler vardır.
- Sınav esnasında çok heyecanlanıyorum
- Sınav gelmeden önce bildiklerimi unutuyorum
- Sınav için verilen süre bana yetmiyor
- Çok çalışıyorum fakat başarılı olamıyorum
Bu tarz negatif düşüncelerden öncelikle kurtulmanız gerekmektedir. Sınavda başarılı olmak istiyorsanız ilk olarak bu karamsarlıktan kurtulmanız gerekmektedir. Sınavın sizin için ne kadar önemli olduğu, Size neler katacağı ve kazandıracağını düşünüp odaklanın.
Kendimize Çalışma Planı Yapmak : Sınavda başarılı olabilmek için hangi sınavdan sorumluysak sorumlu olduğumuz sınava ait konulara en başından beri sımsıkı sarılarak çalışmamız gerekmektedir. Son gün çalışmak size hiçbir şey katmayacaktır. Bu çalışma planını kendiniz yapamıyorsanız her okulda olduğu gibi rehberlik öğretmeninize danışarak sizin için en uygun çalışma programını yapmasını isteyin.
Kendimizi Sürekli Test Etmek : Her öğrencide olduğu gibi sizinde eksik olduğunuz konular ve çözemediğiniz sorular vardır. Bunları görmek için sürekli planladığınız günler içerisinde kendinize yapmış olduğunuz denemeler ve çözdüğünüz testler sayesinde görebileceksiniz. Eksik olduğunuz konuları belirleyip çalışırsanız bunun meyvesini alacaksınız.
Beyninizi Zinde Tutmak : Beyni zinde tutmak sınavda başarılı olmanın temel taşlarındandır. Beyni zinde tutmak için doğru şekilde spor, egzersiz ve zeka oyunları oynamak beyninizi zinde tutacaktır. Bunun yanı sıra düzenli uyku ve beslenme çok önemlidir.
Sınavdan Hemen Önce Yapmanız Gerekenler
Sınav için dönem boyunca veya yıllarca çalışanlar var. Bu süre zarfını tamamladık ve sınava son 1-2 gün kaldı. Bu 1-2 gün içerisinde neler yaparsak faydalı olur ? buna beraber göz atalım.
Ders Çalışma Hızını Kesmek : Sınava çok az süre kala ders çalışmanız kafanızı karıştıracağı için önerilmez. Bu son günleri eğlenerek ve dinlenerek geçirmenizi öneriyoruz.
Uyku : Uyku düzenimizi kontrol etmek sadece sınav zamanında değil hayatımız boyunca başarılı olmak için en önemli faktördür. Uyku düzeninize dikkat ettiğiniz taktirde ne çok uyku, ne az uyku bu orana dikkat ederseniz çok iyi olacaktır.
Beslenmenize Dikkat Edin : Hayatımız boyunca zihnimizin yerinde olması için beslenmemize dikkat etmemiz gerekmektedir. Beslenmesine dikkat eden bireyin başarısının arttığı gözle görülmüştür. Hamur işi çok yemekten kaçının. Daha doğal besinleri tüketin balık, ceviz, süt, yumurta gibi omega ürünü yüksek, bol proteinli, hafıza güçlendirici besinler tüketin.
Sınav Anında Yapmanız Gereken Adımlar
Geldik sınav gününe, Öncelikle kendiniz için ne kadar önemli bir sınav olduğunu hatırlayın. Tüm motivasyonunuzu topladıktan sonra gelelim sınav anında yapmanız gereken adımlara.
Zamanı Doğru Kullanın : Sınav için size verilen süreyi çok iyi kullanmak zorundasınız. Genellikle soru başına 1 dakika verilmektedir. Eğer bir soru sizi oyalıyorsa o soruyu boş bırakıp diğer sorulara geçin. En son vaktiniz kalırsa boş bıraktığınız sorulara bakabilirsiniz.
Şıklarda Kaydırma Yapma : Sınavda verilen optiği kaydırma yapmadan, kağıda zarar vermeden teslim etmeniz gerekmektedir. Sınava ne kadar çalışırsanız çalışın, ne kadar başarılı olursanız olun kaydırma yaparsanız tüm çabalarınız boşuna gidecektir. Bu yüzden kaydırma yapmamaya dikkat edin.
Art Arda Gelen Şıklar : Optiğimizde genellikle bazen art arda cevapları işaretleyebiliriz. Bazı öğrenciler bu durumdan rahatsız olup doğru yaptığı cevabı değiştirebiliyor. Bu durumdan kesinlikle kaçının.
“Sınavda başarılı olmanın yollarını sizlerle paylaştık. Herkesin çalışma stratejisi farklı olabilir. Sizin daha farklı yöntemleriniz varsa bunu yorumlara yazarak paylaşabilirsiniz. BAŞARILAR“
Sınavda başarılı olmak için bu adımların yanı sıra gerçekten çok sıkı çalışmalısınız arkadaşlar. Hepinize başarılar diliyorum umarım emeklerinizin karşılığınızı alırsınız.
Sınavlarda başarılı olmanın adımlarını bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederiz.
Verdiğiniz sınav taktiklerini uygulamaya başladığımdan beri netlerimde artış oldu. Teşekkürler Burs Başvuruları ekibi.